18 oktober 2012

Dortmund in de herfst

Ieder jaar in de herfst word in de Westfalenhallen in Dortmund een enorm groot honden spektakel gehouden. De Bundessieger- en de Nationale Show. Drie dagen Shows met een totaal van 10.000 honden, waarbij bovendien een grote paarden show plaatsvind. Van Shetland tot Shirehorse. Een paar keer heb ik de moeite genomen en tijdens 2 dagen geshowed, maar dit keer kon ik mij beheersen en het was heftig genoeg. Woensdags stond wassen en borstelen op het programma. De OES teef “Doro” gewassen en gefohnt en de witte vacht geborsteld. Ook “Texas” kreeg nog zijn 3 weekse beurt. Donderdags “King”, de grote OES reu gewassen en bijna compleet geborsteld, dat waren maar liefst 9 uur werk. Om 00.30 naar bed. Vrijdags om 06.00 opgestaan omdat ik om 07.45 een afspraak had bij de dierenarts en aansluitend om 09.00 met de dames naar Düsseldorf, om te gaan shoppen. Hoe ik deze afspraak ooit heb kunnen maken is en blijft mij een raadsel. Het was vermoeiend genoeg om 7 uur lang te shoppen en in mijn voeten zat geen gevoel meer. Thuis gekomen moest de rest van King nog verder worden geborsteld en de grijze vacht van Doro. Om 01.00 s’nachts naar bed. Zaterdag was het dan de beurt aan “Lasse”, onze Beardie, om gewassen, gefohnt en geborsteld te worden. Tussendoor nog Beardie-bezoek gehad en uiteindelijk om 21.30 was alles klaar. Dat de regen in de afgelopen 3 dagen met bakken uit de hemel kwam is een bijkomstigheid. En dat met gewassen en geborstelde honden. Om 22.00 lag ik in bed en kon niet in slaap komen. Om 0300 ging de wekker en eerst naar buiten gekeken of het droog was. De dag begon goed. Het was droog en zodoende konden de drie showhonden rustig naar buiten om hun behoefte te doen. Om 05.00 vertrokken en Eef Martens opgehaald, omdat met 3 honden naar een Show is bijna niet te doen. Bij de hal aangekomen om 06.30 moesten we een half uurtje wachten omdat je vanaf 07.00 naar binnen mocht. Het keuren van de  Beardies begon om 09.00 en aansluitend de OES. De keurmeester voor de OES was Dhr. Roberto Velez Pico uit Puerto Rico. Ik had moeten weten dat deze volgens de USA Standaard keurt, omdat hij dit type kent. Dat is echter een groot verschil met de OES zoals hij/zij moeten zijn.

In de geldige Standaard, die in het oorsprongland van het ras, namelijk Engeland, is vastgelegd staat: De OES dient in het geheel ruimschoots en overvloedig (profusely) behaard te zijn. Zijn hals moet lang en overloedig behaard zijn. De achterhand moeten meer behaard zijn dan de overige delen van het lichaam. De vacht moet grijs of blauw tinten hebben (niet zwart). Elke vorm van bruine is ongewenst.

Hier de foto van de winnende BOB reu.

OES BOB Dortmund

Kingsize werd in de Tussenklasse 2de achter de BOB Reu

OES Intermed male 1 2 3 Dortmund

Bij onze “Jadore” schreef de keurmeester in het bericht, dat hij iets meer hals wilde zien. Erg veel OES worden tegenwoordig in de hals getrimt, waardoor de vacht noch slechs 1,5 tot 2 cm lang is of zo extreem uitgedund dat het haar nog net de huid bedekt. Waarom? Omdat de meeste OES nagenoeg geen hals hebben. Dat heb ik bij Jadore niet gedaan, omdat deze juist een lange nek heeft. Het heeft 20 jaar geduurd voordat ik Bobtails had die deze prachtige blauwachtige vachten hebben en daarvan meer dan genoeg, zoals het in de standaard staat beschreven. Ik ben enorm treurig wat er van de OES terecht is gekomen. Een mengeling van Poedel met en  Bichon Frisee kop en telkens word die weer beloond, die het meeste knipt en trimt. Ik weiger dit, omdat ik een OES met veel vacht wil hebben, zoals deze naar mijn mening zou moeten zijn. Misschien ben ik te ouderwets en ben niet met de mode meegegaan, maar zou het niet kunnen om mijn “Doro” in deze Teddy Beer-look te knippen. Het gaat er niet om of een hond goed of slecht is onder de vacht, maar hij moet tenminste vacht hebben. Ik maak me dan ook zorgen over het feit en vraag mij af, of ik dit  ras nog langer wil fokken.

Hier onze “Jadore” op de 2de plaats in de Kampioen Klasse.

OES Championclass bitches 1 2 3 Dortmund

een noch langere hals?

out-of-fashion.....-too-long-coat-...... Dortmund