Little Bobtail pups in the garden

Bobtails fokken

Fokken is als het schilderen van een schilderij. Telkens opnieuw ben ik nieuwsgierig of dit schilderij net zo oogverblindend is als mijn verwachtingen.

Ik ben begonnen met fokken in het begin van de jaren zeventig. Nu 50 jaar later ben ik nog steeds springlevend. Telkens als er puppies geboren worden ben ik benieuwd naar het resultaat van mijn combinaties. Vol val trots kan ik zeggen meer dan 175 kampioenen gefokt te hebben en hoop dit in de toekomst te kunnen voortzetten.

Mijn showmotto luidt: “een kampioen is pas een echte kampioen als hij van binnen net zo goed is als van buiten”. Hiermee bedoel ik te zeggen dat de heupen A of B moeten hebben, de ogen vrij

van erfelijke ziekten, en niet aan OCD (o.i.d ) geopereerd mag zijn. Kortom alleen een gezonde kampioen is een echte kampioen!
Meer over kampioenen

Maar net zo belangrijk als alle kampioen zijn al die vrolijke honden en gelukkige eigenaars, die samen leven met hun Elbe-Urstromtal OES en, gedurende vele jaren, de dagelijkse beslommeringen delen tot een leeftijd van 11-16 jaren. Dit geeft mij als fokker een heerlijk gevoel.

Int-Nord-Fin-S-DK-D-VDH-NL-B-Lux-F-Ch. Stonebrook California Breeze
Int-Nord-Fin-S-DK-D-VDH-NL-B-Lux-F-Ch. Stonebrook California Breeze

Mijn mooiste honden

De laatste 50 jaar heb ik vele nesten gehad. Velen waren speciaal en veel kampioenen zijn hieruit voortgekomen. Een heel speciaal nest was wel het H-Nest in 1978, waaruit mijn beroemde “Hot Dog” (Bürste) afkomstig is. In een ander nest, geboren op 01-04-2000, werden 8 puppies geboren, waarvan er maar liefst 7 kampioen werden. Zoals: Z’Bushybear, Zixapril, Zowhat, Zinfandel, Zuckerguss, Zaratustra en Zatopeck.

Veelvuldig kreeg ik de vraag welke mijn meest mooie honden waren? Moeilijk te beantwoorden, omdat ik zo veel mooie honden heb gefokt.
Als ik er goed over nadenk zou ik wel een mix kunnen bedenken van de ideale man uit: “Kassenknüller”, “Zermatt” en “Not for Sale” met een vleugje “Stonebrook California Breeze”. Kijkend naar de dames zou ik me een combinatie voor kunne stellen van: “Hot Dog”, “Uniclever” en “Now Available”, alhoewel ik vind dat “Dime” (Now Available) alles bevat wat ik altijd in een Bobtailteef heb gezocht. Haar dochter, Ginger, (Crufts winner and GB-Ch Y’Lookalike aus dem Elbe-Urstromtal) gecombineerd met mijn prachtige en lieve Bandita (Super-Multi Ch. Elbandita aus dem Elbe-Urstromtal) zou top zijn voor mij.

Rasstandaard

Ik houd van een Teddybeer als ik denk aan het OES karakter (vrij van agressie), erg sociaal en vriendelijk. De grootte van een reu moet tussen de 61 en 64cm liggen en bij een teef tussen de 57 en 60cm. Maar grootte is niet zo belangrijk voor mij. Op het eerste gezicht moet een reu mannelijk en een teef vrouwelijk zijn, ongeacht de grootte.

Om eerlijk te zijn zit “Texas” vrij dicht bij mijn ideale beeld van een OES. Stevig, veel substantie een goeie beweger en het meest vriendelijk karakter. De prachtige donkere ogen niet te vergeten.