Pups Martina 2008

Puppies van Elbe-Urstromtal

Een nest brengt altijd veel werk met zich mee. Twee nesten hebben is echte stress. Soms, gaat het bij ons niet anders. Met 2 rassen intensief te fokken is niet altijd even eenvoudig. Normaliter hebben we 2 Bobtail en 2 Bearded Collie nestjes per jaar. Echter gebeuren er soms dingen die niet gepland zijn en hebben we 1,5 jaar geen nestje met puppies, terwijl op andere momenten komen ze vrij kort na elkaar.

Bijna 99% van al onze puppies gaan naar het buitenland. Slechts 1% blijft in België. Wij hebben soms nesten, waarvan de puppies over heel Europa zijn verdeeld. Vandaar dat er bij ons ook nooit welpensamenkomsten zijn. Hoe ook, want allemaal wonen ze ver weg?
Dat neemt niet weg dat er geen kontakt is. Met enige regelmaat worden de puppiekopers via e-mail op de hoogte gehouden en met de Kerst komen er allerlei prachtige kaarten en foto’s, zodat wij weten hoe het met onze honden gaat.

De laatste tijd heb ik veelvuldig nagedacht over: “hoelang wil ik hier nog mee doorgaan?” Voor de Bobtails geldt 2021, dan bestaat mijn Kennelnaam 50 jaar en zou ik doorgaan tot 2023, dan is het zelfs 50 jaar geleden dat ik mijn eerste nest had. Alles staat en valt met de gezondheid en hoe fit ik me voel. Dit ras vergt nu eenmaal veel verzorging en na 40 jaar, altijd 6 tot 10 honden gehad te hebben, hebben de botten door het vele borstelen hun werk wel gedaan.
Bij de Beardies zou het iets langer kunnen duren. Ze zijn eenvoudiger te verzorgen, maar in 2018 is het ook al weer 30 jaar………..

Voer

Mensen vragen: “waarom geef je rauwe vis of vlees?”. Puur en alleen vanwege het feit dat de hond een vleeseter is. Al het droogvoer heeft een grote invloed op de gezondheid van onze honden en het is daarom niet makkelijk een acceptabel droogvoer te vinden. Ik heb er een, Wildborn .

Nadat mijn vriendin Lenka haar honden omzette op BARFEN, ben ik ook na gaan denken over deze vorm van eten. Ik zal niet in totaliteit omschakelen op BARFEN, maar heb wel veel aangepast. Verse, verschillende vleessoorten 3 keer per week en de andere dagen het doorgvoer van WILDBORN . Voor pup en volwassene een ware vreugde om vers vlees, bijvoorbeeld een halve kip (en ja, met bot en al), of een verse vis te krijgen. Gek worden ze ook van kwark, ei, verse groenten of fruit. Soms kook ik bouillon en mix dit met groente en voeg dit toe als topping aan het droogvoer.

Wat is een Pup?

Het is dat ding, dat op verschillende tijdstippen knaagt aan, nieuwe schoenen, sokken, handschoenen, pantoffels, schoonmoeders mooiste hoedje, teddyberen van de kinderen, de oudere honden, hoeken van het tapijt, nieuwe etensbakken en soms, als er helemaal niets anders te vinden is, zijn eigen botten.

Dat DING vindt gaten in een tuinhek dat een vermogen aan werk en geld heeft gekost. Ook kan het uren in de vrije natuur doorbrengen en dan nog net op tijd naar binnen gaan om een plasje op het tapijt te doen.

Als iedereen klaar is om uit te gaan, ontbreekt er natuurlijk een! Als we haast hebben omdat we weg moeten, wie heeft er dan een smerige achterkant die eerst gewassen moet worden? Ik denk dat ik u het antwoord niet hoef te geven! Wie groeit er zo snel, dat we vergeten hebben hoelang poten geworden zijn maar we toch een versgebakken cake op tafel laten staan om af te koelen? Wie verstopt zich als we binnenkomen en een lege cakevorm met aangevreten bakpapier aantreffen? Wie is aansluitend ziek en heeft buikpijn?

Wie is nu uiteindelijk die idioot die dit DING heeft gekocht, dat ons, wat er ook gebeuren mag, fris en fruitig laat zien wat een wonderbaarlijke Bobtailpup hij is? En dat is hij werkelijk waar!

Ann Davis, uit het Jaarboek voor Old English Sheepdogs 1968