10 juni 2023

De EURO Show 2023 in Ribeauville/Frankrijk

De Euro OES show heeft een lange traditie. In 1988 werd de eerste Euro OES Show georganiseerd door de Italiaanse Club in Italië. De toenmalige winnaar was “Ch. Bürste II aus dem Elbe-Urstromtal”

Elk jaar vindt deze tentoonstelling met Pinksteren plaats in een ander Europees land. Het is een immense taak voor elk land en zijn club om dit evenement te organiseren. Je hebt 100 hotelkamers nodig, met een balzaal voor 250 personen en de juiste ruimte in de buurt om de show te organiseren.

Dit jaar was dat Ribeauville in Frankrijk. Gelegen in de prachtige Elzas, op slechts 15 km van Colmar. De keurmeesters zijn altijd degenen die 2 jaar later de befaamde Crufts Show in Birmingham/GB keuren.

Er zijn altijd heel veel OES ingeschreven. In de beste tijden waren dat er zo’n 180 en nu waren er 112 OES uit 17 verschillende landen zoals Finland, Griekenland, Spanje, Italië, Noorwegen enz. enz., ook uit Mexico en Guatemala. Angelica Cordova maakte deze waanzinnige reis met haar “Van Cleef aus dem Elbe Urstromtal”. Omdat “Aramis” een grote reu is, kon ze alleen met Air France vliegen. Ze moest met de auto van Guatemala naar Merxico rijden, dat is 1000 km. Van daaruit vloog ze met haar handler David Padilla naar Parijs. Van daar met de auto 450km naar Ribeauville. Het was haar droom om ooit deel te nemen aan deze show. Natuurlijk was ik supertrots.

De omgeving is zo mooi, dat is waarom Paul en ik graag mee wilden doen aan de Euroshow. We hadden “Uschi” ingeschreven en “Caro”, ze zou samen met Paul haar eerste tentoonstelling moeten voltooien. Donderdag zijn we met een volgepakte auto en fantastisch weer met zon en warmte naar Ribeauville gereden.

Caro klaar om  mee te gaan

     

Daar aangekomen duurt het niet lang en ontmoet je je eerste bekende in het hotel. Dat gaat de rest van de dagen zo door en dat is het mooie aan deze tentoonstelling.

Hier is slechts 1 voorbeeld van hoe internationaal deze bijeenkomst is: van links naar rechts:

Cating Cargo van de Capricorns OES, USA,
Carole en Rob Ellis uit Nieuw-Zeeland van de Snowdragon OES

Joy Hiddelsone, Olensha OES en Denise Findlay kwamen uit Australië

Connie uit Belgie

Virginia Goscinak/USA en zittend Madeline Erickson/USA van de Haystack OES

 

Onze indrukken van Ribeauville:

De dag voor de tentoonstelling vond de jaarlijkse clubshow van de Franse club plaats. Deze werd gekeurd door de Nieuw-Zeelander Rob Ellis, er waren 62 OES ingeschreven. We hadden ons alleen ingeschreven voor de Euroshow, dus ik kon tot 15.00 uur kijken hoe de honden werden gekeurd en onze exposanten helpen, die  met een  Elbe Urstromtaler op de show waren:

“Aramis” Van Cleef aus dem Elbe-Urstromtal”, eigenaresse Angelika Cordova, Guatemala. Geshowd door David Pardilla behaalde een uitmuntend 2 in de jeugdklasse reuen.

De reu op de 1e plaats, die later Beste van het Ras werd, is een zoon van Multi Kamp “Seepferdchen aus dem Elbe-Urstromtal” in eigendom van Amilia Helin in Zweden.

De Winner is gefokt door Ingella en Per Wallstrom en heet: “Dizzny’s Matrix Resurrection”

“Aramis” op de Euroshow op beide dagen:

Angelika Bardelli uit Zwitserland was vertegenwoordigd in de jeugdklasse met “Multi Junior Ch. Verliebt aus dem Elbe-Urstromtal”. Ze kreeg een zeer goed van de keurmeester.….

Mevrouw Laminger was met haar “Vivian Westwood aus dem Elbe-Urstromtal” uit Oostenrijk gekomen, zij werd 3e in de jeugdklasse in een zeer goed bezette klas

“Verliebt” en “Vivian Westwood”

     

Vivan Westwood op de 3e plaats

Helaas moest ik rond 15.00 uur terug naar het hotel om de baarden en voeten van Uschi en Caro te wassen, af te drogen en helemaal te borstelen.

Op zaterdagavond vond een informele avond met gezamenlijke maaltijden plaats. Dat was het nationale gerecht van de Elzas: zuurkool. We zijn met Chris en Francien naar een goed restaurant geweest.

De tentoonstellingsruimte bevond zich in een openbaar, heel mooi park. Helaas zijn er ’s nachts een aantal stoelen gestolen van exposanten, die hun benches e.d. hadden achtergelaten. Mijn vriendin Chris Beirendonk werd zondag  haar Portemonnee uit haar tas gestolen. Dat is het nadeel, als de show niet in het hotel is, maar in een openbare voorziening.

Zondagochtend om 05.45 uur ging onze wekker. Om 7 uur waren we op het showterrein. Parkeerplaatsen waren schaars. Het weer was geweldig en iedereen was ontspannen en in een goed humeur, behalve de mensen, van wie hun stoelen waren gestolen. Er kwamen 60 nieuwe honden bij en een overeenkomstig aantal nieuwe exposanten. Er kwam geen einde aan de begroetingen en hallo’s hier en daar.

Ik denk dat Paul een beetje opgewonden was. Hij moest met  Caro (“Vorbildlich aus dem  Elbe-Urstromtal“) in de puppyklasse uitkomen. Deze klasse werd, evenals de jeugdklasse, gekeurd door de 2e keurmeester. Hij werd niet, zoals gewoonlijk, door de hoofdkeurmeester geselecteerd, waarom??? Dat weet ik niet. Het was de Fransman Jean Paul Thual. Hij fokt ons ras al vele, vele jaren en keurt ook enkele andere rassen. Paul had nog concurrentie en voor onze mensen was het natuurlijk glashelder: Caro moest winnen. Paul en Caro  maakten alles perfect en ” Bellafigura”. Ik was trots op beide, ook al eindigden ze maar als 2e. Zij waren mijn kampioenen van het hart.

Vorbildlich aus dem Elbe-Urstromtal”, 8 maanden oud met Paul voor het eerst in de showring.

     

In de jeugdklasse teven stonden er 11 aan de start. Ook gekeurd door Dhr. Thual.

“Vivian Westwood aus dem Elbe-Urstromtal” behaalde een ongeplaatste uitmuntend en Angelika Bardelli behaalde met haar “Verliebt aus dem Elbe-Urstromtal” een 3e plaats in de jeugdklasse.

Korte tijd later was het mijn beurt met “Uschi”. De keurmeester was Mevr. Esposito uit UK van de Dalewood OES. Over 2 jaar keurt ze de Crufts.

“Uschi” had slechts 7 concurrenten, weinig,  vergeleken met de kampioen en open klasse. Maar met uitstekende concurrentie is het nog steeds moeilijk om te winnen. “Uschi” overtuigde ook mevrouw Esposito met haar magische uitstraling en won de tussenklas. Mijn dag was perfect.

“Uschi Glas aus dem Elbe-Urstromtal” Winnaar tussenklasse op de Euro OES Show.

     

er was  tijd voor een superfoto: “Uschi Glas aus dem Elbe-Urstromtal” 23 maanden oud

Uschi 23 monts Euro show       

Impressies met onze Uschi op de Euroshow

De tentoonstelling eindigde om 18.00 uur en we moesten ons allemaal snel omkleden en ons klaarmaken voor de gala-avond. Het begon om 19.30 uur en eindigde rond middernacht voor ons en rond 2 uur voor onze vrienden. Paul had een bloedneus en we moesten naar het hotel. Van slapen was geen sprake. Achter elke kamerdeur blafte een OES omdat baasje en bazin nog op de gala-avond waren.

Maandagochtend was de grote vertrekdag. Veel knuffels en goede wensen voor een veilige reis naar huis begeleiden iedereen.

Aramis, David en Angelika reden dinsdag naar Parijs voor de lange vlucht naar huis.

nog iets om trots op de zijn: Chris Beirendonk won met haar reutje “Sam” slechts 5 maanden oud best baby en later gekeurd door dhr Thual Beste Jeugdhond over de winners van de andere jeugdklassen WOW……

“Vogue Versus Versace of Snowboot Bears” is een zoon van “Uschi’s” nestbroer “Udo Jürgens aus dem Elbe-Urstromtal”